Пятниця, 29.03.2024, 17:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2011 » Березень » 3 » “Львівське” загострення перед Великим постом
21:49
“Львівське” загострення перед Великим постом
За «ексклюзивною» інформацією, опублікованою на католицькому сайті «Релігійно-інформаційна служба України», так зване Львівське крайове Ставропігійне Братство поширило заяву, в якій піддало різкій критиці дії Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви митрополита Мефодія та повідомило, що ініціюватиме розгляд справи в «Патріаршому суді» на предмет того, «чи законно обіймає він посаду Предстоятеля церкви».

Формальною причиною невдоволення та ймовірного позову, мовляв, є несприйняття членами Братства необхідних змін до статутів єпархій, запропонованих митрополитом Мефодієм, і які, за їх словами, можуть спричинити втрату незалежності УАПЦ та поневолення її російською церквою.

«У разі ухвалення Патріаршим судом рішення, що митрополит Мефодій Кудряков незаконно обіймає посаду Предстоятеля УАПЦ, Братство просить митрополита Галицького Андрія, як найстаршого за хіротонією архиєрея УАПЦ, скликати спільне засідання Архиєрейського собору із числа канонічних архиєреїв УАПЦ та Патріаршої ради УАПЦ для обрання Місцеблюстителя та Передсоборової комісії, а також для призначення дати чергового Помісного собору УАПЦ» – йдеться в повідомленні.

У зв’язку з цим наша редакція звернулася за коментарем до Високопреосвященного митрополита Андрія, керуючого Івано-Франківською єпархією.

Владика, перш за все, порадив не перебільшувати значимість згаданої заяви, та закликав до тверезого і спокійного обговорення проблем, що, очевидно, визріли в окремій єпархії, котра живе «своїм життям», будучи надзвичайно відірваною від життя всієї нашої Церкви. Для вирішення та ініціювання питань, які озвучуються в «заяві» існує соборний церковний розум, яким, головним чином, є Архієрейський Собор, врешті – церковний суд, але аж ніяк не група мирян на чолі зі одним священиком. Нині ми повинні керуватися виключно Статутом Церкви, який, за словами блаженної пам’яті патріарха Мстислава є конституцією Церкви, на яку ми й повинні опиратися, а не підходити до всього спонтанно і голослівно когось у чомусь звинувачувати. Якщо ж хтось із церковного керівництва, можливо, щось і вчинив не так, як хотілося б, то «хто з нас без гріха?!».

А щодо визначення «канонічний/неканонічний» коли йдеться про наших архієреїв, то владика Андрій вважає вживання таких «московських штампів» провокацією проти єдиної Церкви.

А ось як прокоментували згадану публікацію у прес-службі Патріархії УАПЦ :

«Згадана заява – крок відчаю людей, уже давно позбавлених церковного спілкування. Будучи по натурі фактичними ворогами Церкви, представники т.зв. Львівського Ставропігійного братства намагаються не просто звільнитись від законної церковної ієрархії. Цього їм уже замало. У їхніх планах – керувати і Предстоятелем, і архієреями, і священнослужителями. І якщо це їм не вдається, в хід йдуть найбільш дивні і безглузді методи. Треба нагадати, що згідно рішення Освяченого Архієрейського Собору УАПЦ від 16 липня 2010 р. (Постанова № 6) ієрархами було досить чітко висловлено позицію нашої Церкви щодо цього питання. Тоді серед іншого, було пригадано керівництву церковних братств, що пов’язують свою діяльність з УАПЦ, що братство є громадською організацією, яка діє згідно власного Статуту; жодне братство не має права втручатися у діяльність Єпархій та Патріархії УАПЦ, а також робити заяви від імені Церкви. Іншою Соборною постановою було закликано священство Української Автокефальної Православної Церкви, відмовитися від співпраці з тими церковними братствами, що вносять у церковне життя деструкцію та розділення на політичному ґрунті, підбурюють кліриків та вірян до непослуху єпископату та кліру УАПЦ.»

На даний момент прес-служба Патріархії УАПЦ вимушена визнати, що на час Великого посту віряни нашої Церкви будуть утримуватись від участі у всіх цих антицерковних «львівських» провокаціях. Однак, згідно пропозицій кількох архієреїв УАПЦ, з якими ми уже встигли поспілкуватись до цього часу, нині виникла нагальна потреба обговорити внутрішній стан справ у Львівській єпархії УАПЦ на позачерговому Архиєрейському Соборі УАПЦ. Цілком ймовірно, що до окремих кліриків і мирян будуть застосовані конкретні канонічні санкції, чітко прописані Церковним правом. Хоча Церква Христова і керується у своєму служінні законами Божої Любові, все ж заради духовного здоров’я більшості її членів, Вона часом змушена йти на кардинальні кроки.

Аналізуючи зміст заяви можна прийти до висновку, що автори головні її думки підтасовували під бажаний результат. Звідси – і вся сумбурність, та логічна суперечливість тексту. Стверджуючи, що нібито УАПЦ підтримує т.зв. теорію «Руського миру», автори публікації як її висновок ставлять під сумнів канонічність рукоположення Предстоятеля, його титул та саму посаду.

З точки зору здорового глузду – це повна нісенітниця. Однак, якщо за сумнівами про «канонічність хіротонії» митрополита Мефодія стоїть бажання усунути архієпископа Львівського Макарія з його посади (бо він був сам рукоположений владикою Мефодієм ) це є тривожний дзвіночок саме для архієпископа. Тому, вживання у тексті термінології типу «канонічні» чи «неканонічні» архієреї, саме мирянами Львівської єпархії вважаємо неприпустимим. Кожна людина має чітко розуміти власне місце в світі, і в Церкві. Здається, що навіть і поза границями Церкви, в звичайному «світському», житті, надзвичайно ціниться вміння оцінювати себе критично. Якщо такого немає – людина, зазвичай, дуже швидко отримує тавро – хам. У Церкві ж таке явище має іншу назву – гординя і прелєсть духовна, тобто брехня у найвищій ступені, бо це брехня самому собі.

Не в останню чергу «заслуга» у появі таких документів належить Юрію Андрійовичу Ісіченку. Це він автор цих безглуздих ідей про канонічних і неканонічних архієреїв УАПЦ. Очевидно, що всі ті, хто позбавив його служіння – неканонічні. А ті хто співчуває нещасному професору – найбільш канонічні на всьому білому світі, і до того ж представники «Чистої церкви». Нам шкода таких людей, і ми за них постійно молимось. Просимо Бога, щоб пом’якшив їхні серця, очистив від злоби та ненависті. А найперше – відкрив духовні очі бачити Церкву не своєю власною, а Христовою.

Стараннями Предстоятеля в УАПЦ навернулось багато мирян і священнослужителів з інших Церков. Це чудовий і показовий факт. Однак, незрозуміла заздрість та злоба все перекручують. Люди не можуть змиритись, що у когось все добре виходить, при чому виходить все набагато краще ніж у них самих. Звідси – плітки, ненависть, ревність. Все те, чим лише може обдарувати людину диявол. Сьогодні Предстоятель, як вже останні майже десять років (з часу обрання на Помісному Соборі УАПЦ) є постійною мішенню для звинувачень. І кожного разу на нашого Першоієрарха ллються ріки бруду.

Якими лише епітетами не нагороджували Його Блаженство. Таку витонченість і фантазію у приниженні людини може подарувати лише сам сатана. Нормальна людина на таке просто не здатна. Бо ж не одного митрополита принижують цими словами. За владикою Мефодієм стоять півтора десятка архієреїв, сотні священнослужителів, тисячі вірних. Давайте тепер заглянемо під чудово зроблену палітурку товару з назвою "Львівське Братство”. Хто ці люди, скільки їх там, що дозволяють собі волати від всієї пастви УАПЦ, чим вони живуть, і що доброго зробили для Церкви? Чи взагалі є якісь чесноти у цих людей? А може, це просто купка негідників, хворих на параною як їх лідер і харківський самозванець? Досвід все більше переконує, що це так і є.

Переглядів: 765 | Додав: Katsuba | Теги: Львівська єпархія, Заплетнюк, Ісіченко, Митр.Андрій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
Погода в Україні
Статистика

Онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0